29 oct. 2009

Calculatorul merge foarte greu

Dupa o vreme buna de folosire,( 6-12 luni),calculatorul incepe sa mearga tot mai greu.Am uitat deja zilele bune cand sistemul operativ era cu adevarat operativ.Prima data se recomanda analizarea sistemului operativ in cautare de virus,asa cum am explicat in articolul: Calculatorul se restarteaza singur.

De cele mai multe ori,aceste probleme se datoreaza abundentei de programe cu care am ¨bombardat¨ sistemul operativ de-a lungul zilelor,si de care pur si simplu am uitat ca exista.Din acelasi motiv,primul pas care trebuie urmat este verificarea programelor instalate in acesta,si dezinstalarea acelora care nu le mai folosim.

Defragmentarea HDD-ului are si ea o mare importanta atunci cand e vorba de randamentul sistemului operativ.Pentru cai care nu sunt pusi in tema referitor la acest subiect,recomand citirea articolulu : Defragmentarea HDD-ului .

Dupa verificarea starii HDD-ului si realizarea defragmentarii,se recomanda curatirea fisierelor nefolositoare,(temporale),cu un program specific,(ex: TuneUp),si restartarea calculatorului dupa realizarea acestei analize.

Se recomanda o curatenie optima in interiorul calculatorului pentru o racire perfecta a componentelor acestuia.Caldura e unul din principalii vinovati,atunci cand calculatorul incepe sa functioneze greu.

Inainte de a trece mai departe si dupa ce am urmat pasii anteriori,se recomanda analizarea sistemului operativ in cautare de virusi,spioni,viermi,etc; asa cum am expllicat in articolul:

Daca nici asa nu obtinem un rezulat satisfacator,iar programele ramase in calculator sunt imprescindibile,verificam capacitatea memoriei RAM.Pentru o functionare optima a Windows Xp se recomanda 3 Gb,minim1 Gb,iar pentru Windows Vista e destul cu 4 Gb,insa cine poate mai mult,cu atat mai bine.Verificati capacitatea maxima admisa de versiunea voastra de Windows Vista.

Procesorul e unul din caracteristicile cele mai importante intr-un calculator,tocmai din acelasi motiv se recomanda o videza optima de 3 Ghz pentru Pentium 4,si minim 2 Ghz pentru noile procesoare de dublu nucleu sau mai noi.

Schimbul memoriei RAM sau al procesorului implica cunoasterea notiunilor tehnice din domeniu,tocmai din acelasi motiv va recomandam verificarea starii garantiei calculatorului si trimiterea acestuia la un serviciu tehnic omologat de catre fabricant pentru realizarea optiunilor de imbunatatire,(upgrade).

Incele mai multe cazul nu e necesara schimbarea componentelor calculatorului,iar functionarea perfecta se rezolva daca urmati sfaturile ce nu implica schimbul de hardware,(piese),in calculator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu