Am fost întrebat de multe ori dacă parolele rețelelor wireless pot fi sparte. De spart nu știu dacă se sparg, că n-am văzut țăndări niciuna, dar ele pot fi aflate de către un cracker (adică un hacker rău intenționat) cu programele și instrumentele potrivite.
Prin "instrumente potrivite" mă refer nu doar la partea software, ci și la cea hardware, adică la acele componente fizice de care este nevoie pentru a forța routerul să dezvăluie parola, pentru a captura și extrage parola din pachetele de autentificare trimise de clienții legitimi conectați la router (pc-uri, telefoane mobile, pocket pc-uri, șamd), sau pentru decriptarea parolelor.
O astfel de componentă este și placa de rețea wireless, a cărei chipset poate sau nu poate injecta pachete, poate sau nu poate captura pachete, sau poate ori nu poate crea clienți falși, adică sisteme virtuale care "păcălesc" routerul făcându-l să creadă că un dispozitiv fizic încearcă să se conecteze.
Pentru aflarea unei parole wireless vom avea nevoie de o placă de rețea wireless a cărui chipset să poată executa toate operațiile de mai sus, în caz contrar ne pierdem vremea degeaba. O placă de rețea cu un chipset capabil, foarte răspândita în țările din vestul Europei, este Alfa AWUS036H, cea din fotografia superioară. Se găsește în magazinele de specialitate, pe eBay sau pe Amazon.
Chipsetul acesteia, un Realtek 8187, este unul dintre cele mai bune pentru punerea la încercare a securității routerelor. Bineînțeles, orice altă placă de rețea în construcția căreia se află acest chipset ar trebui să vă fie de ajutor, dar Alfa AWUS036H este preferată de majoritatea datorită puterii sale, a faptului că îi poate fi montată o antenă mai puternică, dar și datorită posibilității de a o monta la câțiva metri distanță de PC cu ajutorul unui cablu USB cu repetor.
Abia după ce vă asigurați că dispuneți de hardware-ul necesar puteți trece la software, adică la programele de spart parole wireless, și la instrucțiunile de utilizare a acestora.
Informații despre spargerea parolelor wireless găsiți aici și aici, ambele surse fiind foarte bine documentate și explicate și-n plus, ambele sunt actualizate periodic, de îndată ce apar noutăți pe marginea acestui subiect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu