29 oct. 2009

Driver AR5007EG & AR5007UG pentru Debian,Ubuntu & Kubuntu

O mica problema intampinam exact dupa instalarea unuia din sistemele operative amintite mai sus, cand vrem sa ne conectam la reteaua WiFi. Desi exista mai multe posibilitati de a configura acest driver, eu am recomandat intotdeauna folosirea driverului Madwifi pentru configurarea driverelor Atheros.

Datorita unor conditii legate de licente, despre care nu vreau sa vorbesc, Linux detecteaza acest model de chipset insa nu ii ofera driver nativ… ce vrea sa spuna asta ?!? Vrea sa spuna ca pentru a te putea conecta, trebuie sa iti bati putin capusorul si sa ii instalezi driverul cu manutza ta…

Ce necesitam ?!?

Pentru a instala driverul Madwifi, trebuie sa descarcam ultimul driver HAL aflat in :

http://snapshots.madwifi.org/special/

Si de pachetul build-essential pe care il putem instala utilizand gestorul de pachete, ori utilizand comanda urmatoare:

# sudo apt-get update && sudo aptitude install build-essential

Obs: Daca nu ati mai pus niciodata comenzi, va reamintesc, ca semnul ¨#¨ declara ca ceea ce urmeaza e o comanda, deci, in Terminal nu trebuie scris. Daca faceti copy/paste, copiati fara semnul ¨#¨.

Presupunand ca ati descarcat driverul HAL si pachetul build-essential continuam procesul de preparea in felul urmator:

In meniul de drivere restrictionate ¨private¨ dezactivam driveul HAL apoi restartam sistemul operativ.

Dupa restart, mergem in directoriul unde am descarcat noul driver Madwifi Hal, selectionam arhiva si dezarhivam cu optiunea Extrage Aici ( Extract Here) din meniul contextual.

Se va crea automat un director nou, cu numele noului driver, director pe care trebuie sa il ¨ducem in Gnome Terminal utilizand comand:

# cd /etc/home/directorul unde am salvat driverul hal/numele noului director

Sau puteti sa instalati pachetul nautilus-terminal si de acest mod, cu un simplu click dreapta in orice director puteti alege optiunea: ¨Deschide in terminal¨

Dupa ce aveti directoriul driverului in terminal, va logati ca root,utilizand comanda:

# su

scrieti parola pentru root, apoi utilizand urmatoarele comenzi, rand pe rand instalati driverul:

# make

# make install

Odata instalat driverul, adaugati in lista modprobe modulul ath_pci utilizand comanda:

# modprobe ath_pci

# modprobe wlan_scan_sta

Acum puteti reveni la Administrare >> Drivere Restrictionate si marcati casuta driverului HAL apoi restartati sistemul operativ.

Dupa restart, va puteti conecta fara nici o problema la routerul voastru WiFi.

Nota: In unele cazuri, pentru a conecta cu corectitudine, dupa pornirea sistemului operativ e necesara oprirea si repornirea conexiunii WiFi utilizand butonul fizic detinut de calculator ( doar in cazul in care acesta exista)

Pentru a utiliza chipseturile AR5007EG sau AR5007UG putem utiliza si Ndiswrapper. Pentru a instala acest program, mergem la Synaptic, cautam Ndiswrapper vom primi ca raspuns trei pachete pe care le instalam. Apoi, exploram directoriul unde am salvat driverul atheros, alegen fisierul terminal in .inf si gata driverul instalat.

NOTA:

Daca vreti sa utilizati ip fix, nu va recomand sa utilizati Ndiswrapper. De altfel majoritatea utilizatorilor se plang de functionarea Ndiswrapper, care are mai multe rele decat bune… dar, asta trebuie sa probabi voi si sa alegeti ce va functioneaza mai bine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu