30 oct. 2009

Grub – Ubuntu sau Windows – Schimba ordinea de pornire.

Multe persoane,care au instalat in pc ,sistemul operativ Windows inaintea Ubuntu,au observat ca atunci cand pornesc pc-ul,apare o lista din care pot alege sistemul operativ cu care vor sa lucreze.

Majoritatea,ca si in cazul meu,din cauza serviciului,au insa mai mare nevoie de Windows decat de Ubuntu,insa atunci cand pornim pc-ul,daca nu alegem din lista sistemul operativ Windows;Ubuntu va fi cel care va porni automat,si in ciuda faptului ca avem 10 secunde sa alegem sistemul operativ cu care dorim sa lucram,uneori,nu alegem la timp sistemul operativ Windows,ceea ce ne obliga sa restartam pc-ul pentru a putea lucra cu sistemul operativ dorit.

A. In cele ce urmeaza,vom vedea cum putem schimba sistemul operativ ce porneste automat,obligand pc-ul nostru sa porneasca,cu Windows in loc de Ubuntu.

1. Pentru inceput,pornim Ubuntu,apoi,deschidem un ¨Terminal¨,(asemanator aplicatiei Simbol de Sistem din Windows,si se numeste: Terminal,si il putem gasi in Accesorii),si in acesta,scriem comanda urmatoare:

***** comanda ***

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

***** sfarsit comanda ***

* scrieti doar: sudo gedit /boot/grub/menu.lst

2. Introducem parola ce o avem in Ubuntu,apoi apasam tasta ¨Enter¨

3. In lista ce se deschide,cautam ¨ default 0 ¨ (default zero)

4. In loc de ¨0¨,(zero),punem numarul sistemului operativ Windows. !!! ATENTIE !!!

—- Vom vedea o lista cu posibilitatile de pornire,unde,numaram posibilitatile de pornire,iar daca Windows este al-4-lea, schimbam ¨ default 0 ¨,(zero), cu ¨default 4¨,(patru). —– trebuie sa arate asa:

default 4

—- Pentru a evita neintelegeri,putem numara,atunci cand pornim calculatorul,posibilitatile de pornire,iar daca in lista neagra , Windows este pe locul 4,(patru), atunci cand vom modifica lista grub,nu va mai trebui sa cautam in aceasta lista si sa ne apucam de numarat,asa ca vom pune ¨default 4¨. De obicei,Windows apare sub titlul :

¨Other operating systems¨

Dupa ce am schimbat relatia ¨default 0 ¨ cu ¨default 4¨ va porni automat,al-4-lea sistem operativ din lista,in cazul nostru,Windows.

Daca dorim sa pornim cu Ubuntu,putem alege cu tastele de navegare sistemul operativ dorit,apoi confirmam cu tasta Enter

B. Pentru a schimba timpul in care se porneste sistemul operativ daca noi nu apasam nici o tasta,in acelasi menu.lst ce se deschide asa cum am aratat mai sus,cautam ¨ timeout 10¨ si schimbam numarul zece cu numarul de secunde necesare,astfel incat,daca dorim sa avem la dispozitie cinci secunde pentru a ne decide intre Ubuntu sau Windows,vom scrie 5 in loc de 10.Comanda,trebuie sa ramana asa¨ timeout 5¨

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu